BA #8 2011: Bamse och den lilla åsnan II

Vi kör den här på svenska. Bamse nr 8 är speciell för mig av flera olika anledningar. När jag började med Bamse var Tony Cronstam en tongivande tecknare i tidningen. Serien Guld-Gnoms skatt (BA #1-2/01) var den första av Runes PM-serier som publicerades.

guld-gnoms_skatt_blog

Här härmade Tony Runes tecknings-stil på ett kärleksfullt sätt som jag tyckte var super-läckert. Den bästa hyllningen man kunde tänka sig till Rune som tragiskt nog lämnat oss något år tidigare. Jag kände där och då att jag ville teckna Bamse på det sättet. För övrigt innehöll numret med Guld-Gnoms skatt II (BA #2/01) min första Bamse-serie, serien Lat-Ulf och Slö-Fox och godiset, skriven av Joakim Gunnarsson och Jan Magnusson.

latulf&slöfox_blog

Men mina tidiga Bamse-alster blev inte särskilt “Runiga”, av två anledningar. 1) Jag var inte tekniskt mogen för den typen av stil-experiment som Tony ägnade sig åt. 2) Som ny tecknare vid den tiden anmodades man fortfarande att följa mästaren Bo Michaneks stil-ideal. Även Tony kom från den “skolan”. Jag fick helt enkelt bita ihop och lära mig den hårda vägen (år efter år av Bamse-tecknande) innan jag ens kunde drömma om att göra någonting i närheten av Tonys grejer. Lat-Ulf & Slö-Fox rättades förresten av Tony och Joakim.

BA0811_omslag_tryck_blog

Tio år senare håller jag nr 8/2011 i handen. Andra delen av Bamse och den lilla åsnan är lead-story. Som jag berättade i förra blog-inlägget har jag försökt hålla mig så nära Runes stil jag kan genom att noggrant gå igenom filmen och boken. Omslaget är något så ovanligt som ett omslag tecknat av mig (tusch Bernt Hanson), efter en idé av mig. Annars är det oftast Joakim som hittar på omslagen. Tidningen innehåller enbart Rune A-serier. Och vem har tecknat tidningens andra långa serie Roligt och ruskigt på tivoli? Jo, Tony Cronstam! En oväntad men välkommen come back! Inte för att jag anser att jag “hunnit ikapp” Tony, eller att jag någonsin kommer att göra det,  men så mycket “Runigare” än så här blir väl knappast ett post-Rune Bamse-nummer? 🙂

Som grädde på moset intervjuas jag på brevsidan, min första intervju i Bamse. Gillar inte att skryta, men det här numret är jag riktigt stolt över! 🙂

BA08_11_C2_lowres[1]_blog

Nog med ego-grejer. Enligt tradition kör vi en  “så-här-går-det-till-att-göra-en-sida”:

lå2_14_manus_blogRunes manus-sida.

LÅ II 14 1b_blog

LÅ II 14 1c_blog

LÅ II 14 3_blog

BA_lillaåsnanboken_blogReferensmaterial från filmen och boken.

lå2_14_rough_blogMin tolkning av Runes manus.

lå2_14_ren_blogRenritad sida till tuscharen.

lå2_14_tusch_blogFantastiskt tuscharbete av Kerstin Hamberg, som alltid.

lå2_14_tryck_blogDen färdiga sidan, kolorerad och textad och grann.

Alla bilder i det här inlägget är ⓒ Rune Andréasson.

9 thoughts on “BA #8 2011: Bamse och den lilla åsnan II

  1. Andreas, du ska vara väldigt stolt och egotrippad! 🙂 Minna fick feber i onsdags och behövde muntras upp, och vad bättre än att nya Bamse kom i brevlådan, med fortsättningen på åsnan! Den hade hon längtat efter (hon har sett filmerna om och om igen i väntan på tidningen). Och jag också! Riktigt, riktigt snyggt! Hon kände igen dig på brevsidan också! Allt gott, Mårten. Och lycka till med signeringen!

  2. Tack Mårten! Verkligen roligt att höra. Minna är i Bamse-åldern nu big time. Det är härligt! Minns själv när jag man var liten och hemma och sjuk, och så kom mamma hem efter jobbet med nya Bamse (tror inte vi prenumererade i början). Då glömde man genast bort febern. Hälsa ett hjärtligt krya på dig till Minna!

  3. Pingback: Studio Qassim

  4. Jag tyckte att alla dina teckningar till Rune A.s PM-serier blev toppenfina! Har du tanken på att teckna fler PM-serier i framtiden?

  5. Tack Abdullahi! Det var roligt att höra. Jag har tecknat åtminstone ett par till PM-serier som inte har publicerats än i tidningen: “Kärr-Trollet” och “Bamse och spökena”. De kommer finnas med i nästa PM-bok (vilket du kan se på omslagsfliken på sista sidan i PM-bok #2) tillsammans med ett par tidigare PM-berättelser som jag tecknat, “Fule Fritte” och “Sommar, Sol och Badköping”. Så det blir ganska många AQ i den boken, vilket jag så klart tycker är väldigt roligt. I övrigt tror jag att de flesta PM-manus är upptecknade. Finns det något kvar som redaktionen vill sätta mig på ställer jag gärna upp. Ha det gott!

  6. Jag har läst Guld-Gnoms skatt 1 men inte 2. D va den bästa bamse EVER!!! Var kan man få tag på 2:an? Tacksam för svar! (av nån) <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *